Jak przygotować do wysyłki produkty spożywcze?

Wysyłanie niektórych przedmiotów jest szczególnie problematyczne, np.: szkło wymaga bardzo dokładnego pakowania, a nadawanie przedmiotów płynnych – precyzyjnego zabezpieczenia przed rozlaniem. Jeszcze trudniejsze jest wysyłanie żywności oraz produktów spożywczych. Większość firm kurierskich przyjmuje taką zawartość, lecz przeważnie nie odpowiada za jej dostarczenie w dobrym stanie oraz ewentualne uszkodzenia wynikające z transportu. Warto pamiętać, że wysyłka żywności jest obostrzona wieloma wytycznymi, do których należy się w pełni zastosować.

Po co wysyłać produkty spożywcze?

Większość klientów dużych firm kurierskich wysyła produkty spożywcze do rodziny, chcąc przekazać im świeże przetwory na przykład dzieciom studiującym w innym mieście. Często bliskich krewnych dzieli kilkaset kilometrów, przez co dzielenie się jedzeniem jest możliwe jedynie za pomocą firmy kurierskiej. Obrót pożywieniem jest zdecydowanie większy także podczas świąt, kiedy to bliscy chcą dzielić się ciekawymi potrawami i nietypowymi rozwiązaniami kulinarnymi.

Często wówczas klienci zastanawiają się, jak nadać przesyłkę z taką zawartością i czym kierować się podczas pakowania. Firmy kurierskie wielokrotnie padały ofiarą pakowania w zły sposób i tym samym wypracowały sobie zasady, którymi powinni się kierować zlecający. Zasady nie są co prawda ujednolicone, ale stosunkowo podobne. Pakowanie ma chronić nie tylko zawartość wysyłanego przedmiotu, lecz także pracowników firmy kurierskiej oraz sąsiadujące paczki. Należy zatem pakować paczki solidnie i starannie.

Jak zapakować płynne produkty spożywcze?

Zasadniczo wyróżnia się dwa rodzaje produktów spożywczych – płynne oraz stałe. Dania płynne, takie jak zupy, sosy czy musy wymagają szczególnej uwagi podczas pakowania ze względu na możliwość rozlania się. Po pierwsze, należy koniecznie umieścić je w plastikowej lub metalowej butelce, która nie będzie podatna na pęknięcia i stłuczenia. Wysyłanie płynnych potraw w słoikach jest absolutnie zabronione u każdego przewoźnika, tym samym należy je przesyłać tylko i wyłącznie w nietłukących opakowaniach.

Samo opakowanie warto dodatkowo umieścić w foliowym woreczku strunowym, który zabezpieczy paczkę w razie niespodziewanego uszkodzenia butelki lub pojemnika np. ostrym przedmiotem. Dla osób jeszcze bardziej odpowiedzialnych doskonałym wyborem będą także pojemniki plastikowe z zamykanym wieczkiem, do którego wkładamy plastikową, niewielką butelkę z płynnym daniem.

Po drugie – należy zwrócić baczną uwagę na bardzo precyzyjne zamknięcie wieczka lub zakrętki. Niedokładne dokręcenie z pewnością skończy się wylaniem zawartości i ogromnymi stratami, które będzie musiała ponieść osoba zlecająca przesyłkę. Warto zastosować kilka systemów zabezpieczeń. Dla przykładu świetnym pomysłem jest dokładne oklejenie nakrętki taśmą klejącą, która uniemożliwi swobodne odkręcenie podczas transportu. Warto zrobić to kilkukrotnie.

Jak spakować stałą żywność?

Stałą żywność jest zdecydowanie łatwiej zapakować, głównie za sprawą zawartości, która nie może zalać innych paczek. Należy tu zastosować twarde opakowania, które uniemożliwiają łatwe przebicie i tym samym spowodowanie wysypania się zawartości. Najlepszym pomysłem są plastikowe pojemniki z wieczkiem, które dają praktycznie stuprocentową ochronę zawartości. Występują w dziesiątkach rozmiarów i są zdecydowanie najbezpieczniejszym wyborem podczas wysyłki żywności w stanie stałym.

Tak jak w poprzednim punkcie, tak i tutaj należy zwrócić baczną uwagę na kluczowy element w postaci wieczka. Powinno być oklejone dużą ilością taśmy klejącej, która w pełni uniemożliwi samoistne otwarcie. Warto pamiętać, że najczęściej spotykane owinięcie pojemnika gumką recepturką zupełnie się nie sprawdzi, tak samo, jak systemy zamykające, gdyż mogą ulec uszkodzeniu podczas transportu. Taśma klejąca jest zdecydowanie najlepszym sposobem.

Czym grozi złe pakowanie żywności?

Warto pamiętać, że firmy kurierskie bardzo niechętnie przyjmują wysyłkę żywności, lecz starają się sprostać oczekiwaniom swoich klientów i przestrzegają przed skutkami niepoprawnego pakowania. Najgorszą i zarazem najczęstszą przypadłością jest rozlanie lub rozsypanie się zawartości i jej kontakt z sąsiadującymi paczkami. Rozlana zupa czy wysypane kawałki dań mogą zniszczyć inne przesyłki i wywołać ogromne straty, które będzie musiał pokryć nadawca. Często są to sytuacje bardzo kosztowne, gdyż w innych przesyłkach może znajdować się sprzęt elektroniczny, czy bardzo delikatne wyroby innego typu.

Co ciekawe, firma kurierska może odmówić dalszej obsługi paczki nie tylko w tym przypadku. Może tego dokonać także w sytuacji, kiedy z paczki zacznie ulatniać się niepokojący zapach, który będzie przeszkadzał pracownikom podczas dalszej pracy. Zapach może także osiąść na transportowanych paczkach i wywołać zdenerwowanie innych odbiorców. Warto zatem zwrócić baczną uwagę na pakowanie żywności i stosować bezpieczne oraz wytrzymałe rozwiązania, które bez problemu zniosą trudy długiej podróży.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 × dwa =